Kelių eismo taisyklėse numatyta, kad eismo dalyvių elgesys turi būti grindžiamas tarpusavio pagarba ir supratimu. Keliuose būna visokių situacijų: pasitaiko įžūliai vairuojančių, pasitaiko ir netyčia žioplinėjančių. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad vairuotojai yra linkę arba nekreipti dėmesio į netinkamai vairuojančius, arba tyliai keiksnoti juos mintyse. Ne visada išdrįstama ir pasakyti pastabų ar patarimų greta sėdinčiam ir vairuojančiam.

Didžioji dalis vairuotojų, jei tenka vykti su kitu vairuotoju, atkreipia dėmesį, kaip vairuoja juos vežantis asmuo, tačiau ne kiekvienas ir ne kaskart išdrįsta pasakyti savo pastabų apie kito žmogaus vairavimą. Iš transporto portalo Autogidas.lt atlikto tyrimo matyti, kad apie 67 proc. vairuotojų tik kartais pasako savo nuomonę ar pataria, kaip vairuoti, jei mato, kad elgiamasi neteisingai.


Vos 6 proc. respondentų nuolatos išsako savo pastabas ir reguliuoja, kaip kitam vairuoti. Dešimtadalis savo pastebėjimus pasilieka sau ir tik mintyse apie juos galvoja. Kas penktam vairuotojui nekyla minčių pradėti mokyti kitus ar patarti, kaip vairuoti.


Paklausti, ar dažnai girdi kitų pastabų apie jų vairavimą, dauguma (apie 60 proc.) Autogidas.lt respondentų sako, kad tokias pastabas kiti jiems išsako itin retai. Ketvirtadaliui niekas niekuomet nekomentuoja, kaip vairuoti. Keliolika procentų vairuotojų iš kitų keleivių nuolatos girdi pastabų ar patarimų, kaip reikėtų vairuoti.



Vairuotojų teigimu, ypač svarbu, kad pastabos apie vairavimą būtų išsakomos objektyviai, ne kritikuojant, ne pakeltu tonu, o norint pamokyti, draugiškai patarti. Atsižvelgus į pastebėjimus, galima išvengti įvairių klaidų ir patobulinti savo vairavimo įgūdžius.



Paprašyti apibūdinti, ar save laiko tolerantiškais vairuotojais, dauguma apklausos dalyvių sako, kad yra tolerantiški, tačiau reaguoja ir mintyse keiksnoja tuos vairuotojus, kurie keliuose sukelia itin sudėtingų ar avarinių situacijų. 15 proc. respondentų prisipažįsta: jie – netolerantiški ir nepakantūs, greitai susinervinantys vairuotojai. Vos 5 proc. sakosi esą tolerantiški, netgi mintyse nekeiksnojantys kitų eismo dalyvių.

 

Ar Jūs tolerantiškas vairuotojas?

 

 

Autogidas.lt informacija