Naudotos transporto priemonės pirkimas paprastai yra didelis galvos skausmas. Jeigu tik galėtų, turbūt 99 proc. žmonijos važinėtų naujais automobiliais, tačiau ne kiekvienas vilki „Giorgio Armani“ kostiumą ar avi „Louboutin“ batelius. Maždaug 19 iš 20 Lietuvoje įvykstančių automobilių sandorių yra perkant/parduodant naudotą transporto priemonę. Kaip išvengti nuostolių atliekant šį rizikingą veiksmą?


Nuo naudoto automobilio problemų praėjus porai mėnesių nuo pirkimo nėra apsaugotas niekas, tačiau išvengti nesąžiningo pardavėjo paruoštų apgavysčių įmanoma. Pirmas ir pagrindinis dalykas – netikėkite pasakomis. Kai jas seka mama, o jums penkeri metai, galima patikėti, jog žmogus parduoda puikios kokybės daiktą už itin mažą kainą ar atiduoda dykai. Tačiau jeigu jūs – pilnametis, automobilių pardavėjų sekamomis pasakomis apie į bažnyčią važinėjusius senukus, neatsuktą kilometražą ar buvusią savininkę – senyvo amžiaus moteriškę, - tikėti neturėtumėte. 


Bene geriausias tokių apgavysčių filtras – kaina. Peržiūrėkite parduodamų automobilių skelbimus ir įvertinkite vidutinę tokios pat markės ir modelio automobilių kainą. Transporto priemonės, parduodamos už ženkliai mažesnę nei vidutinę kainą, greičiausiai turės vienokių ar kitokių problemų – stebuklų, kad ir kaip jais norėtųsi tikėti, nebūna. Tuo pačiu galite peržvelgti žinomus Europos naudotų automobilių skelbimų portalus ir įvertinti kainas ten.


Išsirinkus automobilį ir sutarus su pardavėju dėl apžiūros, rekomenduotina iš anksto rezervuoti laiką autorizuotame servise. Čia bus patikrinta ne tik pakabos bei kitų pagrindinių komponentų būklė, bet ir automobilio istorija pagal VIN kodą. Ji gali atskleisti, ar buvo koreguotas kilometražas bei kitus svarbius dalykus. Apžiūra autorizuotame servise kainuos kelias dešimtis eurų, tačiau ji gali sutaupyti ne vieną šimtą, kuris būtų išleistas įsigijus netvarkingą automobilį.


Jeigu ir autorizuotame servise mechanikai sako „Viskas su mašina gerai“, laukia kitas žingsnis – pirkimo-pardavimo sutartis. Kuo stropiau ją užpildykite ir būtinai rašykite tikrąją automobilio pirkimo kainą, o ne paplitusią 100 eurų vertę. Be pirkimo kainos, pasirūpinkite, kad pardavėjas kruopščiai užpildytų kilometražo duomenis bei įrašytų, ar jam yra žinoma informacija apie eismo įvykius, į kuriuos buvo patekęs parduodamas automobilis, ar kitus defektus.


Kodėl tai būtina? Lietuvoje yra žinoma ne viena istorija, kai netvarkingą automobilį įsigijęs žmogus prisiteisė dalinę kompensaciją ar netgi buvo pritaikyta restitucija. Motyvas visuomet toks pat: automobilio pardavėjas, žinodamas apie parduodamo daikto trūkumus, juos tyčia nuslėpė ir netvarkingą transporto priemonę pardavė. Tuomet nelaimėlis pirkėjas ja nuvažiavo kelias dešimtis kilometrų ir „užkalė“ variklį ar pavarų dėžę.


Lietuvos Respublikos Civilinis kodeksas teigia, kad transporto priemonės trūkumai, išaiškėję per 6 mėnesius nuo pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymo datos, laikomi buvusiais pardavimo metu. Jeigu automobilio variklis sugedo praėjus porai mėnesių po mašinos įsigijimo, pardavėjo kaltę įrodyti gali būti sunku ir netgi neįmanoma. Galų gale, net pats pardavėjas gali apie tokį po mėnesių atsirandantį gedimą nieko nežinoti. Tačiau jeigu automobilis sugedo nepraėjus nei savaitei, verta bent pasikonsultuoti su teisininkais – tikimybė įrodyti tyčinę pardavėjo kaltę yra nemaža.