Lietuvoje beveik kas dešimtas eismo įvykis įvyksta dėl neblaivių vairuotojų kaltės. Jei yra pavartoję alkoholio, tik šiek tiek daugiau nei pusė nesėda už vairo, didelė dalis yra važiavę išgėrę ne patys, bet sėdę į automobilį, kurį vairavo kitas išgėręs asmuo, atskleidė transporto portalo Autogidas.lt tyrimas.

 

Daugiau kaip pusė niekuomet nėra vairavę išgėrę

Portalo Autogidas.lt apklausoje vairuotojų buvo klausiama, ar yra vairavę išgėrę. Apibendrinus apie 400 respondentų atsakymus paaiškėjo, kad apie 56 proc. respondentų niekuomet nesėdo už vairo, jei buvo vartoję alkoholio – nesvarbu, vartojo ką tik ar prieš kelias valandas. Apie ketvirtadalis vairavo išgėrę vieną bokalą ar taurę prieš kelias valandas. O vidutiniškai kas penktas vairuotojas prisipažino: vairavo išgėręs ir daugiau nei vieną bokalą – tiek, kad būtų viršijęs leistiną normą, arba sėdo už vairo netgi ir stipriai išgėręs.

 

 

Bandoma atkalbėti, kad išgėrusieji už vairo nesėstų

Dauguma Autogidas.lt respondentų teigia, kad niekuomet nesėstų į transporto priemonę, kurią vairuoja išgėręs žmogus, ir su juo nevažiuotų, kad ir kaip reikėtų kur nors nuvykti. Dalis tyrimo dalyvių dar ir bandytų arba yra bandę išgėrusį vairuotoją atkalbėti už vairo nesėsti, tačiau sako, kad atkalbėti ne visada pavyksta. Vis tiktai beveik pusei (44 proc.)  teko važiuoti transporto priemonėje, kurią vairavo išgėręs žmogus.

 

 

Nuo nežinojimo iki nebesuvokimo, kad vairuotojas girtas

Vairuotojai pateikia skirtingų argumentų, kodėl važiavo su išgėrusiais vairuotojais, nesaugodami savęs. Vieni teigia nežinoję ar iškart nesupratę, kad už vairo sėdi alkoholio vartojęs žmogus. Kiti bando tokius vairuotojus teisinti jų turimais įgūdžiais – pasak respondentų, tie išgėrę vairuotojai, su kuriais jiems teko važiuoti, vairavo ne blogiau nei vidutinis blaivus vairuotojas šalies keliuose. Vis dėlto gana dažnai pasikartojantis pasiteisinimas – kad jiems patiems tuo metu jūra buvo iki kelių: važiavo, nes ir patys buvo išgėrę arba visiškai girti.

 

Dauguma su išgėrusiu vairuotoju bent kartą važiavusiųjų pripažįsta, kad taip elgėsi būdami jauni ir tuo metu nesijautė saugiai – dabar to niekuomet nebekartotų.

 

Lietuvos statistikos departamentas anksčiau skelbė, kad pernai neblaivūs vairuotojai sukėlė 303 eismo įvykius (arba 9 proc. visų eismo įvykių). 2013 m. dėl neblaivių vairuotojų kaltės taip pat įvyko 9 proc. eismo nelaimių.

 

 

Autogidas.lt informacija