Per vieną dieną šimtai motociklininkų - keliautojų ruošiasi apvažiuoti visą Lietuvą ir ją suvienyti. Tokią ambicingą misiją sau kelia rugpjūčio 20d. vyksiančio renginio „Ryterna modul Mototurizmo ralis“ organizatoriai.

Renginio misija skamba aktualiai, tačiau ar ją įmanoma įgyvendinti? Kas tie šimtai motociklininkų? Kokia renginio nauda visuomenei? Savo nuomones apie tai išsako renginio idėją palaikantys maestro Donatas Katkus, atlikėjas Jurgis Didžiulis ir renginio organizatorių atstovė Birutė Vaitkutė.


Vienybė per bendravimą


Organizatoriai teigia, kad galima daug kalbėti apie vienybę, bet norint pajausti tikrąją jos jėgą, susivienyti su krašto žmonėmis, labai svarbus gyvas bendravimas: susitikimas, rankos paspaudimas, pokalbis ar kartu išgertas arbatos puodelis. Tik po tokio gyvo susitikimo juntamas dvasinis artumas, apima vienybės jausmas. 
 



Žinomas atlikėjas ir „Ryterna modul Mototurizmo ralis“ renginio draugas Jurgis Didžiulis įsitikinęs, kad vienybei būtinas gyvas bendravimas.

„Žmonės myli tai, ką supranta. Ir jaučia tai, kas jiems nėra svetima. Kad galėtume suvokti, kas yra Lietuva, būtinai turime keliauti, susipažinti. Ir ne tik su kraštovaizdžiu, bet ir su žmonėmis. Tai yra labai geras būdas stiprinti sąsają su tuo, kas mes esame“, - sako atlikėjas.

Tokius potyrius nusiteikę išgyventi ralio dalyviai, keliausiantys po kultūros, paveldo ir istorinius objektus, susijusius su prezidento Kazio Griniaus gyvenimu ir palikimu, naujai pažvelgsiantys į Lietuvos knygnešystę, prisimindami, kad šie metai – bibliotekų metai. O svarbiausia – atvyksiančių renginio dalyvių laukia dešimtys bendruomenių, tarp jų ir aktyviausios Mažosios Lietuvos kultūros sostinės: Gelgaudiškis, Merkinė, Alanta, Vepriai, Pagramantis, Žemaičių Kalvarija, Šeduva, Josvainiai ir Miežiškiai. Iš viso ralio maršrute numatyta aplankyti 40 išskirtinių objektų.

Mototurizmo ralyje keliaus šimtai motociklininkų iš įvairiausių miestų ir miestelių. Pasitinkančios bendruomenės taip pat labai skirtingos. Klausiame renginio organizatorių atstovės, apie ką gali bendrauti nepažįstami žmonės?  
 



„Puikiai suprantama, kad draugai gali kalbėtis apie neįmuštą įvartį, jeigu abiem rūpi futbolas. Tuo tarpu renginio dalyviams rūpi Lietuvos pažinimas. Todėl ralio punktai nėra šiaip koordinatės žemėlapyje - tai gyvi kultūros, paveldo objektai, kurie saugo vietos žmonių šaknis, o galiausiai ir visų mūsų šaknis. Taip senas dvaras tampa grandimi, kuri jungia, padeda rasti bendrą kalbą skirtingų kraštų, išsilavinimų, požiūrių atstovams. O kai žmonės susibendrauja, jie atranda ir juos jungiančias bendras istorines šaknis, temas. Tuomet smulkūs skirtumai tik dar labiau suartina“, - sako organizatorių atstovė Birutė Vaitkutė.


Unikalus formatas


Kokia gera bebūtų idėja, ji vertinga tik tuomet, kai yra įgyvendinama. Todėl kyla klausimai: kas tie šimtai motociklininkų, kaip per vieną dieną jie gali apvažiuoti visą Lietuvą.

Pasak organizatorių, renginio receptą sudaro 3 pagrindinės dalys. Svarbiausia - keli šimtai ryžtingų ir protingų motociklininkų, kurie yra neabejingi savo kraštui. Prieš šešerius metus prasidėjęs renginys kasmet sulaukia vis daugiau kraštui neabejingų dalyvių, kurie, pasak organizatorių, yra tikri savo krašto lyderiai, trokštantys pažinti Lietuvą, jos istoriją, žmones, jų šiandieną, parodyti visuomenei, kaip svarbu visa tai žinoti, kad galėtume kurti savo šalies ateitį.

Kitas svarbus dalykas - unikalus renginio formatas, leidžiantis dalyviams savo kelionę pradėti iš bet kurios Lietuvos vietos. Jie patys pasirenka sau maršrutus ir kelius. Svarbu tik įgyvendinti tikslą - aplankyti organizatorių pasiūlytus objektus bei po devynių valandų kelionės finišuoti vienoje vietoje. Jau trečius metus šimtai motociklininkų iš įvairių Lietuvos vietų finišuoja Birštono miesto centre.



Ir trečia, pasak organizatorių, būtina dalis - renginio partnerių pagalba. Jau keletą metų lankytinus objektus rekomenduoja Kultūros paveldo departamentas. Šiemet siūlydami objektus prisidėjo Žemės ūkio ministerija ir Valstybinis turizmo departamentas. 

„Mototurizmo ralyje sugyvena skirtingų sričių institucijos, prisidedančios tuo, kas brangiausia - savo žiniomis. Drąsiai galima sakyti, kad tai dar vienas vienybės pavyzdys“, - pastebi Birutė Vaitkutė.

Renginyje savo žiniomis ir patirtimi dalinasi ne tik institucijos, bet ir pavieniai žmonės. Labai daug prisideda policijos kapelionas Algirdas Toliatas, besirūpinantis saugumo keliuose klausimais. Aktyviai už idėją pasisako baleto primarijus Nerijus Juška, Dakaro pilotai Vaidotas Žala, Antanas Juknevičius, Mindaugas Slapšys. Šiemet dalyviams objektus rekomenduos ir maestro Donatas Katkus.


Nauda visuomenei


Mototurizmo ralis vienybės skatinimu siekia sudominti ne vien motociklų vairuotojus, bet ir visą visuomenę. „Tai yra labai reikalinga. Tikiu, kad organizatoriai ir patys supranta - jie darbais prisideda mažinant atskirtį tarp miesto ir kaimo, tarp skirtingų tautų atstovų. Tai yra galimybė dar kartą pažinti, pajausti, prisiminti, kad mes kiekvienas su šia šalimi turime gilias istorines šaknis. Ir mes jas turime mylėti ir saugoti, nes rizikuojame prarasti labai daug - visų mūsų krašto vienybę“, - sako maestro Donatas Katkus.

Organizatoriai pritaria, kad noras pažinti ir neabejingumas savo kraštui ir jo žmonėms svarbus visada. Ypač - šiandien, kai šalyje juntamas pasidalinimas: socialinis, tarp tautų, gyvenamosios vietos, išvykusių gyventi svetur.
 



„Keliaujant ir bendraujant tiek į svečius atvykusieji, tiek pasitinkantys vietiniai gali įsitikinti, kad kraštas rūpi abiem pusėms. Be to, tai gera proga susipažinti su istorinėmis asmenybėmis, kurios verčiamos aplinkybių buvo priverstos palikti šalį, bet niekada neprarado vienybės ryšio su Lietuvoje likusiais žmonėmis. Pavyzdžiui, atvyksti prie mažame Lietuvos miestelyje Amerikos lietuvio pastatytos mokyklos ir susimąstai, kodėl jis tai darė? Juk neprivalėjo, gerai gyveno už vandenyno. Kam jam to reikėjo? Neatsakysiu. Tegul kiekvienas apsilanko ir randa sau atsakymą“, - filosofiškai kalba renginio atstovė.

Šiandien, kai mūsų tėvynainiai kuria gyvenimus už Lietuvos ribų, keliavimas ir bendravimas yra puiki proga palaikyti dvasinį ryšį su kraštu. Mototurizmo ralis ir jo siūlomi maršrutai net ir neturintiesiems daug laiko yra puiki proga vieną dieną pabūti su Lietuva. Visai nebūtina vairuoti motociklo, tais pačiais maršrutais galima keliauti automobiliu. 


Renginio draugų komentarai


Diana Varnaitė: kyla paveldo pažinimo banga


„Pastaraisiais metais Lietuvos žmonių siekis pažinti savo krašto istoriją skleidžiasi įvairiomis formomis, tarp kurių yra ir kelionės motociklais,“ - sako Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė.

„Žmonės labai sąmoningai ieško savo šaknų. Savo paveldo, istorijos įsisavinimas ir puoselėjimas jau tampa dalies Lietuvos piliečių gyvenimo būdo dalimi. Sakyčiau, žmonės tiesiog nori būti visaverčiai – tapatūs tam, kas iš tiesų yra“, – kalba D. Varnaitė, kaip ant mielių augantį paveldo pažinimo reiškinį vadinanti „Naujuoju Lietuvos Sąjūdžiu“.


Benediktas Vanagas: prasta tauta nežino savo istorijos


Daugybę užsienio šalių aplankęs ir Dakaro ralyje pastaruosius keletą metų Lietuvos vardą garsinantis lenktynininkas Benediktas Vanagas teigia, kad kelionės po savo kraštą skatina domėtis mūsų istorija.

„Pasaulio pažinimas įprastai prasideda nuo savęs. Yra posakis: tik prasta tauta nežino savo istorijos. Tai galima būtu perfrazuoti ir kelionių idėjai. Svarbu žinoti, kas esi“ , – sako B. Vanagas.