Prieš keletą metų maždaug kas antras vairuotojas teigė, kad, pasitaikius progai, įsigyja degalų ne tik degalinėse. Šiuo metu degalų ne degalinėse, kai yra galimybė, sakosi įsigyjantys apie 30 proc. vairuotojų. Mažesnės degalų kainos leidžia ne tik nebeieškoti degalų įsigijimo alternatyvų, bet ir sutaupyti ar nuvažiuoti ilgesnį atstumą, atskleidė transporto portalo Autogidas.lt apklausos.

 

Apie 70 proc. vairuotojų šiuo metu degalų įsigyja tik degalinėse ir neieško kitų būdų apsirūpinti jais, iš jų vos 6 proc. yra bandę pirkti ir kitur, tačiau nusivylė. 30 proc. pripažįsta, kad vos tik yra galimybė, perka degalų ne degalinėse, rodo Autogidas.lt tyrimo rezultatai.

 

Daugiau kaip 50 proc. vairuotojų pripažįsta, kad niekaip nebando sutaupyti degalams – važiuoja, kiek reikia, savęs neriboja. Trečdalis vairuotojų taupo, susiplanavę ir pasirinkę geriausią maršrutą, apie 17 proc. didesnį dėmesį kreipia ne į maršrutą, o į laiką, kada važiuoti – važiuoja, kai nėra spūsčių arba jos mažiausios. Apie 4 proc. vairuotojų sako, kad pasiekę degalams skirtą mėnesio biudžetą automobiliu nebevažinėja.

 

Apie 30 proc. vairuotojų prasidėjus šiltiems orams apgalvoja, kaip galėtų vykti į reikiamą vietą nebūtinai automobiliu: dažniausiai renkasi ir, kai gali, važiuoja dviračiu, ima vaikščioti pėsčiomis, kiek mažiau Autogidas.lt respondentų prisijungia prie draugų arba kolegų ir važiuoja su jais, pradeda važinėti motociklu arba motoroleriu. Beveik 6 proc. važiuoja viešuoju transportu.

 

Autogidas.lt tyrimo duomenys rodo, kad degalai šiuo metu kainuoja mažiau nei piko laikotarpiu 2012 metais. Tačiau ne kiekvienas vairuotojas pajuto skirtumą: ketvirtadalis sako, kad neskaičiavo, ar degalams atpigus išleidžia jiems mažiau, 36 proc. skirtumo nepajuto. Beveik penktadaliui vairuotojų sutaupyti nepavyksta, nes jie pradėjo važinėti daugiau. Skirtumą, kad pavyksta sutaupyti, kai degalų kainos mažesnės, sako pajutęs apie kas ketvirtas vairuotojas.

 

Vis dėlto dauguma vairuotojų įsitikinę – degalų kainų pokyčiai ir svyravimai iš tiesų pastebimi vairuotojų, ypač jei automobilius tenka naudotis kasdien ar nuvažiuoti daug kilometrų. Autogidas.lt respondentų nuomone, degalams skirtos išlaidos sudaro nemenką visų išlaidų dalį, todėl kainų pokyčiai kai kurių vairuotojų pastebimi net ir kasdien.

 

Autogidas.lt informacija