Išmanieji telefonai jau kelerius metus yra neatsiejami daugelio žmonių pagalbininkai: jais galima ne tik skambinti, bet ir rašyti el. laiškus, fotografuoti, naršyti internete bei sužinoti begalę kitų, aktualių dalykų. Vienas jų – eismo informacija, tačiau ja naudojasi ganėtinai nedaug žmonių.


Vienas geriausių pavyzdžių – „Google Maps“. Daugelis ją įsivaizduoja tik kaip žemėlapių programėlę, tačiau tai – ne vienintelė jos funkcija. Šiame tekste paminėsime kelias pagrindines.


Pirminė funkcija, be abejonės, yra navigacija. „Google Maps“ neprilygsta geriausiems automobiliniams navigatoriams „Garmin“ ar „TomTom“, funkcionalumu dažnu atveju atsilieka ir nuo telefoninio flagmano „Sygic“, tačiau turi savų privalumų. Pirmas – ji reikalauja mažiau telefono resursų nei kitos navigacijos sistemos. Naujausiame telefone tai pajusti sudėtinga, tačiau senesniame įrenginyje įvairių funkcijų greitis skiriasi kelis kartus.


Antras privalumas – „Google Maps“ praktiškai nereikalauja telefono atminties. Visi jos žemėlapiai yra internete ir šia navigacija galima naudotis nei vieno jų neturint telefono atmintyje. Interneto srauto „Google Maps“ taip pat negeneruoja daug – iš Vilniaus iki Mažeikių nuvažiuosite suvartoję keliolika MB duomenų. 


Jeigu nenorite suvartoti ir jų, arba keliaujate užsienyje, kur mobilūs duomenys yra prabanga, įvairius regionus galima atsisiųsti į telefono atmintį. Problema – jie užims gerokai daugiau vietos nei analogai kitose navigacinėse sistemose. Pavyzdžiui, „Sygic“ programėlėje visos Latvijos žemėlapiai užima apie 17 MB, o „Google Maps“ jie sveria bent dvigubai daugiau. 


Funkcionalumu „Google Maps“ lenkia visus konkurentus ten, kur galima naudoti interneto ryšį. Jeigu jo nėra, „Google Maps“ atsilieka, nes kitos navigacinės programėlės išsaugos įvairius duomenis įrenginio atmintyje, o „Google“ viską kaupia internete.


„Google Maps“ gali apskaičiuoti ne tik maršruto įveikimą automobiliu, bet ir pėstute ar viešuoju transportu. Pastaroji funkcija veikia ne visose pasaulio valstybėse, tačiau jos naudojimas ypatingai palengvima keliavimą nepažįstamame mieste.


Be to, niekas kitas neturi tokios funkcijos kaip „Street view“. Ji palengvina darbą ieškant konkrečios atvykimo vietos – galima ne tik žinoti tikslų adresą, bet ir apžiūrėti apylinkes naudojantis tik telefonu.


Kita naudinga, tačiau dar retai naudojama „Google Maps“ funkcija – maršruto planavimas. Tai itin aktualu Lietuvoje žmonėms, turintiems daugiau nei vieno kelio pasirinkimą kelionei iš namų į darbą ir atgal. „Google Maps“ parodo, kiek laiko jūs užtruksite važiuodami kiekvienu skirtingu keliu ir kuriame iš jų yra mažesnė eismo spūstis. 


Kaip tai padaroma? Kiekvienas žmogus, turintis „Google Maps“ programėlę, gali būti „sekamas“ – jo judėjimo greitis mieste perduodamas į „Google“ serverius, kur programos imasi analizuoti, ar konkretaus individo judėjimas gatve yra greitesnis, ar lėtesnis už judėjimo ta gatve vidurkį. Kai tokių individų ta pačia gatve pravažiuoja kelios dešimtys ar šimtai, „Google“ gali objektyviai įvertinti eismo situaciją realiu laiku ir apskaičiuoti tai gatvei reikalingą įveikti laiką.


Kuo tai naudinga? Laiko taupymu. Užtenka pasižiūrėti į programėlės ekraną ir ji parodys, kurio kelio apkrovimas tuo metu mažesnis. Jeigu turite nereguliarų darbo grafiką, „Google Maps“ tampa ypatingai naudinga – galima užsisakyti priminimus apie eismo situaciją jūsų kasdieniu maršrutu: „Google“ informuos, kada eismo spūstis baigėsi ir kelionė namo ar į darbą yra maksimaliai trumpa.