Vasara – metas, kada nemažai lietuvių automobiliais keliauja į užsienio šalis. Remiantis Europos statistikos departamento duomenimis, automobilis po Europos Sąjungą keliaujantiems turistams buvo antra populiariausia susisiekimo priemonė po lėktuvo. Mašiną kelionėms sąjungos ribose naudoja maždaug trečdalis ES gyventojų, o lėktuvą renkasi bene pusė.


Tokios kelionės neturėtų būti planuojamos principu „šiandien sugalvojau-rytoj išvažiavau“, nebent mėgstate riziką nutraukti atostogas dėl kokio nesklandumo, kurio galima lengvai išvengti pasiruošiant iš anksto. 


Pagal draudimo bendrovių statistiką, klientai problemų dažniausiai prisidirba keturiais atvejais: kai tenka važiuoti neįprasta kaire kelio puse (Didžioji Britanija, Airija, Malta ir Kipras), kai pasikliauja senos navigacijos programos nurodymais, kai nepastebi kelio ženklų (pavyzdžiui, draudžiančių stovėjimą tam tikru laiku) arba palieka automobilį nesaugiame rajone ir šis būna apiplėšiamas ar apgadinamas.


Dėl avarijų priskaičiuojama didžiausia išmokų dalis, tačiau pasitaiko ir vandalizmo bei vagysčių. Tendencija čia paprasta – palikus automobilį nepažįstamame ir nesaugiame rajone, rizika ryte rasti ją lengvesnę nei buvo palikta vakare yra didesnė nei pastačius žinomoje ir viešoje vietoje.


Vairuotojams neretai prireikia ir pagalbos kelyje. Populiariausios paslaugos – mašinos transportavimas ir užvedimas. Net ir padangos pakeitimui lietuviai, būdami užsienyje, neretai kviečia pagalbą, tačiau dažniausia to priežastis – atsarginės neturėjimas.


Nuo sprogusios padangos ar nepastebėtų kelio ženklų apsisaugoti iš anksto sunku, tačiau laikantis kai kurių rekomendacijų, galima iki minimumo sumažinti tokių nutikimų riziką. Tad ką reikėtų atlikti prieš bet kokią ilgesnę kelionę automobiliu?


Visų pirma – turėkite atsarginį ratą. Prieš kelionę patikrinkite, ar padanga pripūsta, ar automobilyje yra visi įrankiai, reikalingi ratui pakeisti. Taip pat – ar mokate tą padaryti patys. Patikrinę šiuos dalykus, kelionės metu sutaupysite ne tik laiko, bet ir pinigų.


Ne mažiau svarbu yra atsinaujinti navigacijos žemėlapius. Visų šiuolaikinių navigacijų žemėlapius galima atnaujinti internetu, o jeigu tą padaryti atrodo sudėtinga, Lietuvoje yra ne viena įmonė, galinti tai padaryti.


Prieš kelionę, jeigu turite numatę jos maršrutą, peržiūrėkite jį „Google Maps“ ar panašioje programėlėje, rodančioje remontuojamų kelių atkarpas. Tokių atkarpų vengimas padės sutaupyti daug laiko. Dėl tos pačios priežasties aklai nepasitikėkite navigacijos nurodymais: kelio ženkluose nurodytos taisyklės ir leistinas greitis yra svarbesni nei tie, kuriuos rodo navigacija.


Ne mažiau svarbi dalis – draudimai. Be asmeninių kelionės ir sveikatos draudimų, reikėtų pasirūpinti ir automobilio kasko draudimu. Jis padės bet kokio įvykio kelyje atveju, o jeigu automobilis būtų sudaužytas nepataisomai, kasko apdraudusi įmonė pasirūpintų jo pargabenimu į Lietuvą.