Karštą vasaros dieną keliauti automobiliu, kuriame neegzistuoja oro kondicionierius, nėra pats maloniausias užsiėmimas. Dar mažiau malonumo suteikia žinia, jog kondicionierius kažkodėl pradėjo nebeveikti pačiu blogiausiu metu. Ką daryti, kad taip nenutiktų?


Sistemos priežiūrą pradėti reikėtų dar rudenį, kai kondicionierius nebenaudojamas. Reikėtų bent kartą į mėnesį jį profilaktiškai kelioms minutėms įjungti, kad šaldymo sistemos kompresorius nestovėtų pusmetį be darbo. Jeigu tokia profilaktika nedaroma, toli gražu nereiškia, jog pavasarį kondicionierius neveiks – tiesiog jo bendras tarnavimo laikas gali sutrumpėti, o atsiradę gedimai pastebėti per vėlai. 


Sezono pradžioje kai kurie specialistai rekomenduoja atlikti kondicionieriaus dezinfekciją, tačiau jos reikia tik tada, kai mašinoje jaučiamas drėgmės kvapas, arba jeigu žmogus alergiškas kondicionavimo sistemoje besiveisiančioms bakterijoms. Tą sužinoti paprasta: jeigu kelias dienas pavažinėjus automobiliu su įjungtu kondicionieriumi jums prasidėjo sloga, sistemą vertėtų dezinfekuoti.


Ne mažiau svarbus dalykas – salono filtras. Jį būtina keisti bent kartą į metus, o jeigu nevengiate žvyrkelių, keisti reikėtų ir dažniau. Salono filtras taip pat turi nemenką įtaką kondicionieriaus darbui – jeigu jis senas ir užkimštas, automobilio kondicionavimo sistema tiesiog nepūs šalto oro.


Jeigu pakeitus salono filtrą pro automobilio ortakius nepučiamas šaltas oras, tai gali reikšti šaltnešio trūkumą kondicionavimo sistemoje – jo pildymą atlieka daugelis automobilių servisų.


Pildant sistemą šaltnešiu, serviso meistrai turėtų patikrinti ir sistemos sandarumą. Kondicionavimo sistemos vamzdeliai ir radiatorius yra pagaminti iš aliuminio, kurį neigiamai veikia ant kelių žiemą barstomos druskos – jos sukelia koroziją. Prarūdijusi sistema, net ir užpildžius ją šaltnešiu, tinkamai veiks tik kelias savaites, tad sandarumo patikra yra būtina.


Kartą užpildžius automobilio kondicionavimo sistemą šaltnešiu, dėl pakartotinio užpildymo kreiptis paprastai reikia praėjus 5-6 metams. Jeigu kondicionerius neveikia po 2 ar 3 metų, galite būti tikri, jog jo sistemą pažeidė korozija ir reikės remonto.


Oro kondicionieriaus priešininkai neretai tvirtina, jog jo naudojimas tik sukelia ligas ir nepadeda atsivėsinti. Tai iš dalies tiesa, tačiau ligas sukelia ne pats oro kondicionierius, o netinkamas jo naudojimas. Pavyzdžiui, ilgesnėje kelionėje sureguliuokite ortakius taip, kad šaltas oras būtų pučiamas į langus ar kojas, tačiau ne į veidą. Šaltam orui ilgą laiką pučiant į veidą ar kaklą, persišaldyti labai lengva. 


Karštą vasaros dieną įkaitus stovinčiam automobiliui, neskubėkite į jį lipti – atverkite duris ir palikite jas praviras porai minučių. Perkaitimas yra ne mažiau pavojingas nei peršalimas, juolab kad įvairius negalavimus sukeliančios bakterijos tampa aktyvesnės dėl karščio, o ne vėsumos. Jeigu automobilio salonas labai įkaitęs, pravėdinus uždarykite duris, užkurkite mašiną ir kelias minutes palikite veikti maksimaliu pajėgumu įjungtą kondicionierių – tada įsėsite ne į šiltnamį, o į atvėsintą automobilį. Žinoma, „žalieji“ už degalų deginimą stovint vietoje turbūt nepagirs.