Daugelis vairuotojų bent kartą gyvenime yra pakliuvę į eismo įvykį. Didelių avarijų, kuriose būna ir sužeistųjų, čia neaptarinėsime, tačiau smulkūs eismo įvykiai ne vienam yra sugadinę jeigu ne visą dieną, tai bent kelias valandas. Streso jie sukelia daug ir neretai jis – visiškai bereikalingas.

 

Svarbiausias dalykas, patekus į nedidelę avariją – teisingai užpildyti eismo įvykio deklaraciją. Vertėtų žinoti, kad jeigu avarijoje yra sužeistųjų, arba yra daugiau nei 2 jos dalyviai, arba nesutariama, kas kaltas, būtina kviesti policiją. Visais kitais atvejais vienintelis formalumas – minėtoji deklaracija.

Kaip ir bet kurioje kitoje netikėtoje situacijoje, įvykus eismo įvykiui svarbiausia nepasiduoti stresui ir mąstyti šaltakraujiškai. Visų pirma, reikia įvertinti, kuris kaltas. Jeigu kitas eismo dalyvis bando įtikinti, kad kaltas jūs, nors pats manote priešingai, yra du sprendimo būdai: jei eismo įvykio aplinkybes abudu aiškinate skirtingai, raskite liudininką, kuris pasakys, kuris vairuotojas kaip elgėsi. Jeigu skirtingai interpretuojate Kelių eismo taisykles, teks laukti policijos – praeiviai čia jau nepadės.

Jeigu dėl avarijos aplinkybių ir kalto asmens sutariate, reikia teisingai užpildyti eismo įvykio deklaraciją. Didžioji dalis deklaracijos laukelių yra su paaiškinimais, ką ten reikia įrašyti ir kur tą informaciją rasti. Svarbiausia deklaracijoje nesupainioti A ir B vairuotojų bei nepalikti autografo ten, kur turi pasirašyti kaltę pripažįstantis vairuotojas. Jeigu pačiam pildyti nesiseka, paskambinkite savo draudimo bendrovei – atsiliepusi opertorė mielai padės.

Rekomenduojama padaryti kelias avarijos nuotraukas, kurios vėliau gali tapti įrodymu, jei schema būtų nubraižyta neaiškiai ar suklystumėte pildant deklaraciją.

Nepamirškite įsitikinti, kad kitas avarijos dalyvis pateikia teisingus duomenis – ypač, jeigu jis yra kaltininkas. Paprašykite, kad jis parodytų draudimo polisą ir įspėkite, kad jis gali pranešti draudimo bendrovei apie įvykį.

Atminkite, kad transporto priemonių po eismo įvykio traukti iš vietos, kol neužpildytos deklaracijos, negalima. Žinoma, tai formalus reikalavimas – jeigu kliudote eismui, galite nufotografuoti avarijos vietą iš visų pusių ir patraukti trukdantį automobilį, kad eismas galėtų judėti toliau.

Paskutinis formalumas – bendravimas su draudėjais. Jeigu esate kaltas, teks apsilankyti pas kasko draudimu pasirūpinusią bendrovę (jeigu kasko draudimo neturite, apsilankyti teks automobilių servise). Jeigu eismo įvykį sukėlėte ne jūs, reikės praverti avarijos kaltininką apdraudusios bendrovės duris. Ten dirbantis ekspertas apžiūrės jūsų automobilį, įvertins žalą ir siūlys pasirinkti: arba jums pervedami pinigai už žalą ir tvarkotės patys, arba paliekate automobilį tvarkyti draudimo bendrovės partnerių servise ir niekuo nesirūpinate.

Kuris variantas geresnis? Jeigu norite nesirūpinti dėl remonto, žinoma, antrasis. Jums tereikės mašiną nuvaryti į pasirinktą servisą ir po kelių dienų ją pasiimti. Jeigu žinote, kur galima analogišką remontą atlikti pigiau, arba nebijote teptis rankų pats, rinkitės pirmąjį variantą – gausite išmoką, sumokėsite už remontą, o už likutį dar galbūt išeis automobiliui sugirdyti kelis degalų bakus.

 

Autogidas.lt